ODABIR ŠTENETA

ŠTENE

PRESA CANARIO ŠTENE

Dakle, odlučili ste da želite biti ponosni vlasnik pasmine Presa Canario. Želite kupiti štene.

Biranje šteneta iz legla trebalo bi biti zabavno, ali prije nego što započnete svoje putovanje s ovom prekrasnom pasminom, morate si postaviti nekoliko pitanja.

Mogu li si priuštiti psa?

Morate biti apsolutno sigurni da će te moći financijski osigurati njegove potrebe tijekom cijelog života. Puno je troškova povezanih s posjedovanjem psa, poput hrane, dodatka prehrani, veterinara i još mnogo toga. Provjerite da li vaš proračun može podnijeti posjedovanje psa.

Da li je moj dom pogodan za psa?

Kuća s dvorištem savršena je za vašeg kućnog ljubimca, ali također, zadovoljit će se životom u stanu sve dok se pravilno istrčava. Ograda oko dvorišta trebala bi biti prikladna za pse velikih pasmina. Ako živite u unajmljenom smještaju, prije kupnje šteneta, morate dobiti pismeno odobrenje od svoga najmodavca.

Hoće li moj pas redovito ostati sam?

Pas nije igračka i ne može ga se cijeli dan ostaviti samog da se brine o sebi. Svakako razmislite o tome kako će biti zbrinut kada ste na poslu ili godišnjem odmoru.

Mogu li svome psu osigurati vježbu koja mu je potrebna?

Presa Canario treba redovitu i kvalitetnu šetnju kako bi ostao sretan i zdrav. Istrčavanje jednom tjedno je poželjno. Svakako razmislite imate li vremena i energije pružiti svom psu vježbu koja mu je potrebna.

Tražim li obiteljskog psa ili psa čuvara?

Ako Vam je odgovor oboje, Presa Canario je dobar izbor. Ovi psi su uzgajani radi zaštite i sigurnosti, ali su također dobar i odan kućni ljubimac. Učinit će sve kako bi udovoljili obitelji te vole društvo i interakciju sa drugim članovima zajedničkog kućanstva.

Dali su dobri sa drugim psima?

Presa Canario je dominantna pasmina te nije povjerljiva prema strancima i drugim psima istog spola. Uvijek postoje iznimke, ali morate shvatiti da ovo nije pas kojeg će te skinuti s povodca u psećem parku. Ako već imate jednog ili više pasa kod kuće, razmislite o tome da nabavite štene suprotnog spola i imate prostora da ih razdvojite. Njihov temperament također ovisi o vama, jer Vaš odgoj i socijalizacija je presudan faktor u njihovom odrastanju.

Jesu li dobri s djecom?

Jesu, ali Presa Canario kao i svaki drugi pas nije igračka i ne smije biti ostavljen sam s malom djecom bez nadzora. Morate biti odgovorni i dopustiti da imaju mir i prostor za sebe. Ako se odgajaju i odrastaju  u obiteljskoj kući s djecom, djetetu će biti najbolji prijatelj i odan zaštitnik.

Muško ili žensko?

Treba uzeti u obzir nekoliko stvari. Ženski psi koji nisu sterilizirani bit će u ‘tjeranju’ najmanje dva puta godišnje kada će krvariti i biti privlačni muškim psima. Kako bi se izbjegli takvi problemi, ukoliko ne mislite pariti, preporučljivo je sterilizirati kuju. Obično su ženke mirnije i privrženije nego mužjaci. Muški psi su dominantniji i obično se ne slažu s drugim muškim psima.

 

Zadnji korak je odabir šteneta.

Prilikom odabira šteneta moramo si postaviti pitanje – želimo li izložbenog psa ili kućnog ljubimca?

Pri odabiru izložbenog psa najvažnija je struktura i temperament. Dobro štene je proporcionalno, ima veliku glavu te široka i duboka prsa. Njuška je kraća od glave, obično oko 40% duljine glave. Uši su postavljene široko i visoko. Visina bi trebala biti proporcionalna ostatku tijela. Rep je u bazi debeo, zakrivljen sve do vrha. Provjera škarastog zagriza te prisutnost oba testisa kod mužjaka, također je vrlo bitna.

VIŠE   VIDEO