PRESA CANARIO STANDARD- PERRO DE PRESA CANARIO

PRESA CANARIO STANDARD
Presa Canario spada u skupinu moloških pasa srednje veličine, jake muskulature, impozantnog i prodornog pogleda te dobro izbalansiranog karaktera.

DLAKA

Dlaka je kratka, bez poddlake koja je karakteristična u drugim pasminama, te ju je lako održavati. Boja varira od tigraste u svim nijansama do jednobojne pješčano žute. Potpuno crna boja i bjeline po glavi nisu u skladu sa standardom Međunarodnog kinološkog saveza (F.C.I.)!,

VISINA

Visina mužjaka u grebenu je od 60 cm do 66 cm, a ženki od 56 cm do 62 cm. U slučaju veoma tipičnih primjeraka, odmak + ili -2 cm od maksimuma ili minimuma će biti dopušten. Maksimalna težina mužjaka je 65 kg, a ženki 55 kg. Ovdje su također moguća odstupanja u slučaju veoma tipičnih primjeraka koji konstitucijom i strukturom prate težinu.

TIJELO

Tijelo je duže nego visina u grebenu, a posebno kod ženki ova osobina je naglašenija. Visina zadnjeg dijela tijela je 1-2 cm višlja od prednjeg dijela. Udaljenost od lakta do poda bi trebala biti 50% visine u grebenu za mužjaka i malo manje za ženke. Rep je debeo u bazi, zakrivljen sve do vrha, te nikada ne prelazi zglob. U kretnji diže se u obliku sablje, bez kovrčanja ili upirući u leđa. U stanju mirovanja visi opušteno sa laganim zakrivljenjem pri vrhu. Kretanje u akciji je okretno i žustro, te u kratkom periodu pokriva veliki teren.

GLAVA

Glava je masivna, kompaktnog izgleda i pokrivena debelom kožom, a njen oblik teži izduženoj kocki. Njuška je kraća nego glava, obično oko 40% duljine glave, a njena širina je 2/3 glave. Nosnice su velike, prigodne za lako disanje. Oči su srednje veličine, lagano ovalne, srednje do tamno smeđe sa karkterističnim crnim kapcima. Svijetle oči i padajući kapci smatraju se manom. Maska je crna i ne bi smjela prelaziti visinu očiju. Zubi su široki, sa jakom bazom, velikim kutnjacima, malim sjekutićima i dobro razvijenim očnjacima. Zagriz mora biti škarasti, ravan zagriz nije poželjan. Dopušten je lagani predgriz do 2mm.Vrat je mišićav i kraći nego ukupna dužina glave. Donji dio ima opuštenu kožu koja doprinosi formaciji laganog podbratka.

Više o Presa Canario standard- OVDJE, OVDJE