NJEGA ŠTENETA

njega šteneta

NJEGA ŠTENETA

10 PRAVILA NJEGE ŠTENCA ZA NOVE VLASNIKE

1. Rana socijalizacija

Socijalizacija ima veliki utjecaj u izgradnji budućeg karaktera vašeg ljubimca. Družite svoje štene s drugim psima, djecom i ljudima.  Učestalo ga upoznavajte sa novom okolinom i novim mjestima. Jedan od najboljih načina socijalizacije vašeg psića je interakcija s drugim odraslim psima koje odlikuje stabilan karakter. Međutim, budite oprezni kako se štene u takvoj igri ne bi ozlijedilo. VIŠE

2. Zabranjeno istrčavanje i duge šetnje.

Iako su Presa Canario štenci veliki, još uvijek su bebe te zglobovi i ligamenti nisu u potpunosti razvijeni. Duge šetnje, trčanje, skakanje i planinarenje nisu dobri za zdravlje i razvoj vaših štenaca. Bilo kakve duge aktivnosti mogu uzrokovati displaziju kuka, ozljedu lakta ili tetiva.

Kada je riječ o šetnji, pravilo je da psići ne bi trebali imati šetnju dužu od 5 minuta za svaki navršeni mjesec starosti. Dakle, ako je vaše štene staro 3 mjeseca – šetnja od 15 minuta, 4 mjeseca – 20 minuta, 5 mjeseci – 25 minuta …

3. Zabranjeno hodanja po stepenicama.

Stepenice predstavljaju veliki  rizik za kukove vaših štenaca i najbolje ih je izbjeći dok su psići u razvoju. Studija je pokazala da kod molosoidnih štenaca koji se penju stepenicama u ranoj dobi, postoji  veća vjerojatnost da će razviti displaziju kuka. Ako imate stepenice u svome domu, ograničite mu pristup ili ga nosite dokle god budete mogli.

4. Zabranjeno vježbanje dva sata prije ili nakon hranjena

Hranjene vašeg psa prije ili nakon fizičke aktivnosti može dovesti do torzije želuca. Torzija želuca je medicinsko stanje opasno po život psa gdje se želudac prepuni plinom i tekućinom te se unutar trbuha zavrne, odnosno okrene oko svoje osi.

5. Redoviti veterinarski pregledi

Redoviti veterinarski pregled je obavezan. Zdravlje šteneta uveliko ovisi o vama i vašem opažanju ponašanja šteneta. Redovito cijepljenje, čišćenje od parazita  i vaganje štenca može spriječiti odnosno ukazati na moguće buduće zdravstvene probleme.

6. Uravnotežena prehrana.

Štenci su uvijek gladni i pojest će ono što im date, ali ono čime hranite štene zaista je važno. Prehrana šteneta mora biti uravnotežena kako bi dobio pravu količinu hranjivih sastojaka. Preporučujemo super premium dehidriranu pseću hranu za štenad s visokim udjelom proteina, masti, minerala i vitamina.

Meso je također važan čimbenik. Barem jednom tjedno osigurajte psu friško ili kuhano meso (bez kosti!). Također, uvijek pripazite da vaše štene dobiva puno svježe, čiste vode.

7. Dodatci prehrani

Vaše štene raste velikom brzinom. Svakako mu osigurajte dodatke koji će mu pomoći u ovom razdoblju.

Vitamini, glukozamin za zglobove i riblje ulje, dobra su stvar za vaše štene. Suplementi, iako dobri za vašeg psa, ne mogu se davati u velikim količinama i učestalo. Obavezno kontaktirajte svog uzgajivača ili veterinara za dodatne savjete o doziranju suplemenata.

8. Učestalost hranjenja

Dnevni unos hrane trebao bi biti podijeljen na najmanje tri obroka dnevno, sve do petog mjeseca starosti. Nakon petog mjeseca starosti, štenad mogu jesti dva obroka dnevno, u razmaku od 12 sati.

9. Zabranjeno prekomjerno hranjene 

Vrlo često prvi simptom prekomjernog hranjenja šteneta je kada je stolica ujutro normalna, a predvečer mekana, odnosno obilna. Pretilost, displazija kukova, bolovi u zglobovima i proljev samo su neki od problema koji se javljaju zbog prekomjernog hranjenja šteneta. Na poleđini svake suhe hrane imate tablicu za hranjenje sa oznakama količine hrane koja se daje psu po danu sukladno njegovoj kilaži.

10. Budite vođa čopora!

Presa Canario djeluje po striktnoj socijalnoj hijerarhiji. Postavite granice, vi vodite, on slijedi.

Vi ste alfa, ne dopustite mu da zauzme položaje iznad vas. Ako ste prvi put vlasnik psa, savjetujemo da vaš štenac u ovlaštenoj školi pasa prođe obuku osnovne poslušnosti.